Centrul de Psihologie Practică

Psiholog profesionist - suport și servicii psihologice în
Chișinău și Moldova

Consiliere individuală

Consilierea individuală este o interacțiune dintre psiholog și client, o acitivitate comună construită pe baza înțelegerii reciproce dintre doi oameni – psihologul și clientul.

De ce aveți nevoie de un psiholog?

Există situații în viață când se pare că o persoană (cuvântul cheie - "se pare") se află într-o situație de nerezolvat. Un psiholog poate ajuta o persoană, dacă aceasta vrea cu adevărat să rezolve o problemă, să găsească o cale de ieșire dintr-o situație sau să schimbe ceva în viața sa. Nu este vorba de a plânge pe umărul unei persoane apropiate, de a cere sfatul unui prieten, ci de a încerca să înțelegeți ce contează cu adevărat și cum să atingeți ceea ce doriți.

În ce constă consilierea?

Comunicarea cu un psiholog Vă ajută să vedeți esența; cum funcționează o persoană, cum simte, gândește, cum trăiește; ajută la înțelegerea dorințelor și nevoilor adevărate. Aceasta este o șansă reală de a învăța să Vă înțelegeți pe Voi înșivă și pe ceilalți, pentru a găsi o cale de ieșire dintr-o situație dificilă.

Consultarea unui psiholog nu este un tratament pentru un pacient, un sfat sau o rețetă pentru fericire, un umăr puternic al unui prieten.

Psihologul nu este un vrăjitor și nici un ghicitor. El nu Vă rezolvă problemele. Psihologul este un profesionist care are cunoștințele și abilitățile necesare pentru a Vă ajuta în rezolvarea situațiilor problematice și în a înțelege modul în care sunt create. Psihologul ajută la găsirea resurselor necesare pentru a depăși dificultățile existente.

 Dacă o persoană decide să meargă la un psiholog, este aceasta un semn de slăbiciune sau boală?

Nu, nu este!

Celebrul psiholog Carl Jung a spus odată că "întâlnirea cu sine este una dintre cele mai neplăcute intâlniri". Să vorbești despre durerea, suferința ta, să te confrunți cu slăbiciunile și complexele tale nu este cel mai ușor lucru. Dar acest lucru este necesar dacă o persoană dorește o schimbare spre bine.

Oamenii care vin doresc să se înțeleagă pe sine înșiși și relațiile cu ceilalți. Cei care încearcă să iasă dintr-o situație dificilă sau să treacă prin dificultățile vieții de zi cu zi sub formă mai puțin dureroasă. Și toate acestea nu consituie simpotome de boală.

În ce situații pot contacta un psiholog?

  • Neîncredere în sine, auto-stimă scăzută;
  • Atacuri de panică, frici;
  • Apatie, insomnie, lipsa bucuriei în viață;
  • Depresie;
  • Singurătăte, pierderea sensului vieții;
  • Iritabilitate, agresivitate, stres;
  • Tulburări de alimentație;
  • Nemulțumire de sine, viață, căsătorie, muncă;
  • Neînțelegeri cu cei apropiați, conflicte familiale;
  • Dificultăți în relațiile părinte-copil.

Cum se desfășoară întâlnirea?

Întâlnirea are loc într-un birou închis, unu la unu, la un moment convenabil pentru psiholog și client. La început, are loc o cunoaștere reciprocă. Se stabilește situația problematică cu care persoana se confruntă. Psihologul, împreună cu clientul, formulează obiective pentru activitate, determină durata și numărul de întâlniri. Apoi, are loc activitatea directă sub forma unui dialog între psiholog și client.

Cât durează o întâlnire?

Durata unei întâlniri individuale este de 60 de minute.

Cât timp va dura soluționarea problemei?

La această întrebare este dificil de a da un răspuns clar. Durata de lucru cu un psiholog este individuală.

Cineva vine cu o întrebare specifică, dorind să primească recomandările psihologului printr-o singură vizită. Abordarea de tipul "spuneți-mi ce să fac" este de obicei ineficientă. Dacă vorbim despre o schimbare reală, mai mult timp va fi necesar, cu toate că orice caz este individual.

Uneori, 5-10 întâlniri sunt suficiente pentru a rezolva o problemă specifică.

Există situații în care este nevoie de consiliere de durată cu un psiholog. De regulă, aceasta se întâmplă atunci când situația problemă s-a format nu în câteva zile sau chiar luni. În orice caz, alegerea Vă aparține.

Frecvența întâlnirilor este, de obicei, o dată pe săptămână timp de 60 de minute. Aceasta a fost testată într-un timp îndelungat de către psihologi și clienți din diferite țări. Întâlnirile pot avea o frecvență mai mare, dar această frecvență nu va permite să realizați în practică nouă experiență dobândită în cursul colaborării cu un psiholog. Dacă întâlnirile sunt rare, conexiunea dintre psiholog și client se pierde și o parte din timp se sacrifică pentru a-și reaminti contextul întâlnirilor anterioare.

 Cum să alegeți "corect" un psiholog?

În primul rând, asigurați-Vă că ați apelat un psiholog. În prezent, există o mulțime de oferte de la persoane care au absolvit cursuri de psihologie și se numesc psihologi. Psihologia este o specialitate similară medicinei sau dreptului – este necesară absolvirea unei universități specializate și a unor certificări în domeniu. De regulă, puteți obține aceste informații despre un anumit psiholog pe site-urile relevante. Dacă nu puteți lcoaliza informația, nu ezitați să cereți psihologului prezentarea diplomelor și a certificatelor relevante.

În al doilea rând, concentrați-Vă pe experiența de muncă. Cu cât mai multă experiență are psihologul, cu atât este mai mare șansa de a Vă ajuta în soluționarea situația în care Vă aflați.

În al treilea rând, dacă dispuneți de un număr de telefon, puteți apela și discuta cu un psiholog înainte de a Vă înscrie pentru o consultașie.

 Care este prețul unei ședințe de consiliere?

O ședință durează 60 de minute și costă 400 MDL.

Cum Vă puteți programa la o întâlnire cu psihologul?

Sunați-ne - +373(76)018486

Scrieți-ne – info@ego.md

Adresați-ne o întrebare gratis – Întrebațî Răspundem