Centrul de Psihologie Practică

Psiholog profesionist - suport și servicii psihologice în
Chișinău și Moldova

Psihologul pentru copii

 

Activitatea psihologului cu copiii implică intervenția profesională cu scopul rezolvării sau prevenirii problemelor psihologice a copiilor.

 Ce implică activitatea copilului cu psihologul?

Înteracțiunea copilului cu psihologul va contribui la îmbunătățirea vieții copilului. Ca rezultat, copilul învață să se înțeleagă mai bine pe sine și sentimentele sale. Se reduce nivelul de anxietate și frică. De regulă, încrederea în sine și auto-stima cresc. Copilul devine mai independent în luarea deciziilor în viața sa, este mai ușor pentru el să facă față unei situații dificile.

 În ce situații copiii au nevoie de psiholog?

De regulă, părinții vin la psiholog cu copiii care se confruntă deja cu dificultăți, de exemplu:

  • Copiii au devenit incontrolabili, capricioși, plângăreți, neascultători, fricoși;
  • Au dificultăți la grădiniță sau școală;
  • Trec prin divorțul părinților sau se alfă în perioada de după divorț;
  • Exprimă gelozie/rivalitate față de frați sau surori;
  • Somnul devine neliniștit, îi chinuie coșmarurile;
  • Nu pot comunica cu colegii și părinții.

Din păcate, există o concepție greșită că intervenția unui psiholog este necesară doar atunci când copilul și-a exprimat deja dificultățile. Este mult mai important să prevenim problemele și greutățile. Așa cum vizităm periodic dentistul pentru a preveni durerile de dinți si ulterioara lor pierdere, la fel este important să avem grijă de sănătatea mintală a copiilor ca să nu să se ajungă la probleme și simptome profunde.

 Cum se desfășoară consilierea copilului cu psihologul?

Comunicarea psihologului cu copilul are loc într-o atmosferă primitoare bazată pe încredere, într-o cameră special echipată. Psihologul ajută copilul care încă nu este pe deplin capabil să se exprime în cuvinte și facilitează deschiderea acestuia către comunicare. Psihologul folosește mai multe mijloace în acest scop: jocul, conversația, desenatul, jocul în nisip și cel didactic, tehnici proiective selectate special, povești etc.

Jocul este principalul mod de interacțiune, prin care copilul are ocazia să-și exprime sentimentele și trăirile, să învețe să le controleze și să-și dezvolte noi abilități de interacțiune și comunicare.

 La ce vârstă are sens să apelați la un psiholog?

Cu căt copilul este mai mic, cu atât personalitatea lui este mai puțin formată. Începând cu vîrsta de 3-4 ani, puteți solicita asistența psihologului. În momentele critice ale copiilor, părinții înșiși pot obține ajutor. La consultațiile cu copii sub 6 ani, unul dintre părinți este de obicei prezent, de obicei mamă. Cu cât copilul este mai mare, cu atât principala metodă de comunicare devine conversația. Perioada exactă a adolescenței este dificil de determinat: unii intră în această etapă deja la vârsta de 11-12 ani, pentru alții se extinde pînă la 17-18 ani.

Dezvoltarea copilului are loc de-a lungul întregii copilării, care este însoțită de anumite crize legate de vârstă:

  • Criza de 1 an – apar primele semne a autonomiei ți se formează încrederea/neîncrederea. Relația se bazează pe a lua și a da în loc, formând competențele de atașament/relaționare sau invers.
  • Criza de 3 ani - prima manifestare a independenței (dorinței de a face totul singur); în cazurile când nu i se permite, copilul reacționează negativ. Apare încăpățânarea, revolta, gelozia, verificarea limitelor părinților. Comportamentul negativist/opozant afectează dezvoltarea personalității copilului.
  • Criza de 7 ani - adaptarea socială, reevaluarea valorilor, sunt posibile dificultăți în relaționarea cu colegii, adulții. Copilul își explorează posibilitățile și capacitățile.
  • Adolescența - pubertatea, sensibilitatea față de perceperea externă a fizicului, devalorizarea părinților, confuzia identității, încrederea ăn sine și judecata încrezută sunt înlocuite de vulnerabilitate și îndoială de sine - cea mai lungă și mai complexă criză.

Criză poate fi o șansă, o oportunitate, un timp de alegere, un timp de tranziție, un timp de luare a deciziilor. Orice părinte își dorește o trecere lină peste dificultăți pentru copilul său, cu cel mai bun rezultat. Suportul psihologic, oferit copilului, poate ajuta în acest sens.

Cât durează consilierea psihologică?

 La această întrebare este greu de dat un răspuns concret. Totul depinde de caz, de sarcini, de caracteristicile individuale ale copilului. Frecvența întâlnirilor este de obicei 1-3 pe săptămână. Durata activităților depinde de complexitatea problemei și a sarcinii. De obicei primele 3-5 întâlniri sunt consacrate evaluării psihologice ale copilului, a situației familiale și elaborării planurilor de acțiune ulterioară. În plus, se ia decizia privind durata vizitelor. O etapă importantă și necesară a consilierii este finalizarea intervenției și tragerea concluziilor.

Care este prețul unei ședințe de consiliere?

O consultație durează 45 de minute și costă 300 MDL.

 Cum Vă puteți programa la o întâlnire cu psihologul?

 Sunați-ne - +373(76)018486

Scrieți-ne – info@ego.md

Adresați-ne o întrebare gratis – Întrebațî Răspundem